HTML

Blogg

Mindenről, ami eszembe jut.

Friss topikok

Linkblog

Archívum

Magyar nyelv és irodalom - érettségi

2009.05.04. 13:23 Lear

Ma letudtam a magyar érettségi írásbeli részét. Elég könnyű volt, a fogalmazás választható témáit meg lehet nézni. Érdekes, hogy a Heti Válaszból vették az érvelős feladat gondolatébresztőjét. Talán nem is csoda, még "a" Gyurcsány is interjút adott nekik. Én a verselemzést választottam, mivel egy versről könnyű írni, kettőről, összehasonlítást még könnyebb. Fő, hogy legyen meg a négy oldal. Állítólag sokan az érvelős-esszés feladatra hajtottak, mivel ez látszólag gyengébb nyelvi és irodalmi alapokkal is könnyen megoldható. Azonban ez mocsaras terület: ki tudja mire hány pont jár. Ha valaki például nem hivatkozott konkrét művekre szerző és cím megjelőlésével, sokat bukhat.

A Mikszáthos szövegértelmezés alapjában véve laza volt, megspékelve azonban egy-két kétértelmű feladattal. Megkérdezték például, vajon Mikszáth és Jókai életkörülményei megegyeztek-e. A vonatkozó részlet szerint "némi hasonlatosságot" mutattak, ami a korban divatos szerénykedő fogalmazás miatt jelenthet 90%-os egyezést, de akár valóban csak egy kis hasonlóságot. Mindenesetre feltételeztem, hogy a 90%-os egyezés sem 100%-os egyezés, így a kérdést elintéztem egy H betűvel.

Más, de idejöhet - tegnap este futás közben az gondolkodtatott, hogy az edzés szó a kohászatból került át a sportba (nyilván így van), vagy fordítva. Aztán eszembe jutott, hogy nem foglalkozom túl sűrűn a nyelvvel. Angol, francia blogokat olvasva meglepődtem, hogy mennyit képesek foglalkozni apró nyelvi kérdésekkel. Tetszik.

Tegnap láttam a tévében egy nyelvi műsort (SZÓSZ?!:-), m1), melynek pont a nyelv iránti érdeklődés felkeltése a célja. Voltak humoros pillanatok, azonban sokat nem tanultam belőle, max. annyit, hogy a reformkorban kedvelt volt az ah!, oh! indulatszavak használata; lehet, hogy a népszerűsítő műsorok már csak ilyenek. Meg ha tanulni akarok, akkor már inkább olvasok - van értelme az ilyen műsoroknak? (Van értelme a tv-nek a szórakoztatáson-hírközlésen kívül?) Külön zavaró volt, hogy neves, elismert embereket (nem celebeket) versenyeztettek, így a zsűri mindig kínos helyzetbe került a pontok szétosztásánál, hiszen azé' egy n>50 éves Nádasdy Ádámot leszólni elég vicces. De legalább megpróbálnak az RTL-TV2 színvonala fölött maradni.

Holnap matek, holnapután töri.

Szólj hozzá!

Címkék: irodalom érettségi nyelvtan

A bejegyzés trackback címe:

https://marton.blog.hu/api/trackback/id/tr791102164

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása